torsdag den 27. juni 2013

Første studenter udklækket på Langeland

Røde og mørkeblå roser. Små miniature huer i blå – på hvid dug – og hvide studenterservietter med dueblå på tallerkenerne.
Dimissionen på HF & VUC FYN Langeland var noget ganske specielt i går, den 27. juni 2013.
Langelandes 8 første studenter – nogensinde – var udklækket og fik overrakt eksamensbeviser.
Og med en spæd ryst blev der sunget ”Danmark nu blunder den lyse nat”. Det var trods alt første gang med den slags fejring.

Udpluk af tale fra afdelingsleder Eva Söderberg:

Kære dimentanter.
I har nu nået jeres mål, kære hf studenter. I er færdige med jeres ungdomsuddannelse. Og ikke nok med det. I er de første studenter - nogensinde – her på Langeland. Det er en stor dag for jer. Men det er så sandelig også en stor dag for os lærere og en historisk dag for Langeland.
Tilbage i 2011 var vi noget spændt på, om der overhovedet VAR et fundament for at starte en hf-uddannelse på Langeland. Men I viste, at det var der.
I har været med til at skabe et hf-miljøet her på VUC. Og efterhånden fandt I ud af at være sammen mange timer i døgnet. Dele viden – tage vare på og opmuntre hinanden.
Her har været latter, og her har været tårer. Men hele vejen igennem har I brugt jeres knofedt, skabt resultater og opbygget en mental og personlig vidensbank, som vil følge jer resten livet.
Det er et stort ønske fra mig, at I vil lykkes med at sætte mål, lykkes med at vælge til og fra – lykkes med jeres liv.

Udpluk af tale fra studievejleder og dansklærer Liselotte Poulsen:

Der var engang en række unge mennesker,  som havde besluttet sig for selv at vælge, for selv at bestemme. De havde besluttet sig for at gå efter det halve kongerige - og drømmejobbet.
Jeg foreslog en farefuld vej, hvor der både skulle ”assimilere” og ”akkomoderes” – en vej der krævede en god ”resilens”.
Men der var en række aktanter undervejs, som hjalp med at nå målet, og I viste jer at være værdige til at blive konger og dronninger – klar til at sætte turbo på jeres eventyr.
I skal fortsætte med at skrive jeres egne historier – jeres egne fortællinger – I skal træffe de rigtige valg, og nogle gange vil I miste tråden. Men foreløbig har I truffet et meget vigtigt – og et rigtigt valg, som har givet jer det bedste redskab med i tasken. Så gå nu ud i verden – og fortsæt med at sejre.


Udpluk af tale fra lederen af jobcenter Langelands Kommune, Torben Lønberg

Kære hf studenter. Langeland kommune er utrolig stolte af jer. Og jeg skal hilse mange gange og ønske jer tillykke fra borgmester Bjarne Nielsen. Han og kommunalbestyrelsen er stolte af jeres bedrift.
Jeg kom selv fra Langeland – og tog en hf-eksamen – ligesom jer. Men dengang måtte jeg med den røde rutebil til Svendborg for at komme i skole.
I virkeligheden var jeg heldig. Dem fra Bagenkop havde endnu længere og sov allerede, da jeg stod på bussen heroppe ved den gamle station i Rudkøbing.
I har imidlertid været heldigere endnu og fået en helt ny mulighed ved at kunne tage en hf eksamen her på øen.
Det er vi glade for. Og min opfordring til jer er nu at bruge jeres ungdomsuddannelse til at tage ud i verden – og få en uddannelse – men at I senere vender tilbage her til Langeland som gode skatteborgere.

Uddrag af tale fra forstander på HF & VUC FYN, Lisbeth Simonsen

Jeg glæder mig over de I og jeres medkursister rundt omkring på HF & VUC FYN har opnået efter års hårdt slidt.
Og her på Langeland er det en helt særlig mærkedag, da I er de første hf-studenter overhovedet – udgået fra Langeland.
Da Eva Söderberg og hendes team her i Rudkøbing foreslog at lave en hf-uddannelse på øen, var jeg i tvivl om, hvorvidt det kunne lade sig gøre. Men det KUNNE lade sig gøre. Det viser I her i dag, og det vil jeg gerne ønske både jer – Eva Söderberg og hendes team af medarbejdere tillykke med.
Det er flot, at I gjorde det. Jeg ved, det har været hårdt. Omvendt er det jo det, der er hårdt, man bliver stærk af.

Lukas Nielsen på 20 år og Michael Meinertsen på 19 har gået under fællesbetegnelsen Dupont og Dupont.
De var begge startet på gymnasiet i Svendborg men faldt aldrig rigtig til. Så de tog en fælles beslutning – droppede ud og valgte i stedet hf uddannelsen i Rudkøbing.
For Luks var hf et oplagt valg. Jeg skulle jo videre i mit liv og have en uddannelse. Hf var et godt – lokalt – valg. Det er et lille, trygt sted. Og det har passet mig rigtig godt. Det har været benhårdt, ja. Men jeg vil gerne være politibetjent, så der var ikke andet at gøre end at have næsen i bøgerne.
Michael Meinertsens historie er den samme. Og ligesom Lukas ville han have en uddannelse, der åbner døre. Hans foreløbige plan er at læse vider til ambulanceredder, når han bliver 21. Indtil da handler det om at få noget livserfaring – først som værnepligtig i telegraftropperne i Fredericia.Katja Madsen på 23 fik arbejde efter folkeskolen men blev så fyret og gik ledig i tre måneder.
- Og så skulle der jo ske et eller andet. Jeg følte helt klar et pres for, at jeg skulle finde på noget og valgte hf. Og det var et godt valg, for nu sidder jeg jo her med hue på, siger en glad Katja.
Hendes plan er at søge ind på pædagoguddannelsen i Odense – og køre frem og tilbage. For en anden af hendes planer er at blive på Langeland.
Jeg holder af lokalsamfundet. Det har også været noget af det rigtig gode ved HF & VUC her på Langeland. Det er et lille sted, hvor alle kender alle, hvor vi bliver mødt med et smil, og hvor der altid er hjælp at hente.


Kickie Joy Sandager på 19 år kommer oprindeligt fra København men flyttede med sin familie til Haugbølle på Langeland for at komme ud i et mere intimt lokalmiljø.
Hun havde et sabatår efter folkeskolen og arbejdede med fotografi og grafisk arbejde
Jeg var skoletræt men havde alligevel en ide om at jeg ville videre og på universitetet. Da jeg så en flyer fra HF & VUC på Langeland ringede jeg straks for at høre, om en hf kunne bruges til at komme ind på universitetet – og det kan den. Tanker om ikke skulle så tidligt op var vigtig. Kicki Joy regner med at læse enten journalistik eller engelsk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar