mandag den 9. december 2013

Newton og Haugaard:
Først fanger vi pirater – så læser vi historie

Fredag, den 8. november, forsøgte somaliske pirater at kapre et kinesisk skib – uden held.
Søndag gik det så ud over det danske tankskib, Torm Kansas, som blev angrebet ud for den østafrikanske kyst – to gange.

Alarmen har lydt, og Esben Snarre sætter kurs mod det danske skib, Torm Kansas, som er blevet angrebet af pirater. FOTO: SØVÆRNET

Torm Kansas på vej fra Indien til Mossel Bay i Sydafrika, da det blev beskudt fra piraternes jolle. Men vagter ombord svarede igen med varselsskud  og hindrede piraterne i at borde skibet.

Det danske krigsskib, Esbern Snare, ligger permanent i Det Indiske Ocean og blev straks sendt mod Torm Kansas’ position, da skibet bad om assistance.
De to fjernkursister, Mark Newton og Kasper Haugaard arbejdede efterfølgende intenst for at finde piraterne – både ved radaren i operationsrummet og med kikkert fra broen.
Det lykkedes faktisk mandskabet på Esbern Snare at finde – og fang de formodede pirater, som nu vil blive retsforfulgt.
        Og det er noget, der skaber motivation for at fortsætte arbejdet, fortæller de to historie-kursister hos VUC.NU.


Mark Newton har tidligere læst hf-fag på fjernundervisning fra VUC i Lyngby. Så han kendte i forvejen til eksistensen af fjernundervisning.
Og da Kasper Haugaard snakkede med en studievejleder på SDU blev han anbefalet at tage historie b som fjernundervisning for at kunne søge ind på journaliststudiet.
Kasper og Mark er glade for at være fjernstuderende. På den måde disponerer vi 100 pct. selv vores tid. 
 
Til eksamen fra Esbern Snare
Forud for aktionen i Det Indiske Ocean var gået flere dage med intensive historiestudier af Oplysningstiden og enevælden i Frankrig.
Men da først jagten for alvor satte ind, måtte bøgerne vige - også selv om Newton og Haugaard  skal til virtuel eksamen på VUC.NU fra Esbern Snare allerede den 18. december.


Esbern Snare blev sendt Torm Kansas til undsætning af den norske chef for Operation Ocean Shield. Og besætningen får ros fra forsvarsminister Nicolai Wammen for deres indsats - og fangst af de formodede pirater.
Siden 2007 har i alt 15 danskere været gidsler hos somaliske pirater. FOTO: SØVÆRNET

- Nu giver  vi den så en ekstra skalle og håber, at video-forbindelsen til Odense holder på dagen, siger Kasper Haugaard, som ikke tidligere har prøvet af være til eksamen via en videokonference.

Journalistik og fuld hf
Kasper har en htx-eksamen men mangler historie på b-niveau for at kunne søge ind på journaliststudiet på SDU. Og Mark er ved at stykke en fuld hf-eksamen sammen på fjernstudie og mangler blandt andet historie.
- Så det passede fint, at Mark og Kasper kunne læse sammen under udsendelsen til Det Indiske Ocean.

Berigende historielæsning
- Studiet har til tider være meget berigende, som de to læsekammerater udtrykker det.
Og under alle omstændigheder giver det en afvekslen fra en dagligdag, som i virkeligheden handler mest handler om tålmodig og ihærdig spejden.
Egentlig piratfangst hører – trods alt – til undtagelsen.Så har stilheden sænket sig igen over Esben Snarre. FOTO: SØVÆRNET

Ingen kommentarer:

Send en kommentar