torsdag den 23. januar 2014

Asfaltarbejder og ordblind?

Så er der hjælp at hente. Timelønnede i asfaltfirmaer bliver tilbudt ordblindetest – og 2 x 3 ugers intensivt ordblinde-kursus.

Jeg kan ikke altid forstå, hvad der bliver skrevet. Endelserne forsvinder – også når jeg selv skal skrive.
For det meste får jeg forståelsen af en tekst til sidst. Men jeg skal stave mig igennem. Det er besværligt, og det tager lang tid.
Selv når jeg skal læse et vejskilt, er det bøvlet.

Jeg skulle lige lære CD-ORD at kende. Så gik det op for mig, at det er et genialt computerprogram, som giver en fantastisk hjælp til ordblinde som mig - både når vi skal læse og skrive, siger Finn   - - , som har været på ordblindekursus under Astfaltskolen - et samarbejde mellem Asfaltbranchen og 3F - og udført af  HF & VUC FYN .


Testet som del af Asfaltskolen
Finn har ellers ikke tænkt over, at han skulle være rigtig ordblind – og slet ikke at det skulle være så slemt. Men da han kom på Asfaltskolen - et samarbejde mellem Asfaltindustrien og 3F på HF & VUC FYN blev han testet for ordblindhed.

CD Ord hjælper
Nu kan Finn godt se, at der forsvinder rigtig mange ord. Men samtidig har han lært at bruge computerprogrammet, CD-ORD, som både læser tekster op og hjælper med at stave.
- Det er en kæmpe hjælp. Lige nu arbejder vi for eksempel med en skriftlig opgave om stormen i 1999. Der er mange ord, jeg ikke lige kan finde ud af at stave, men så hjælper CD-ORD mig ved at komme med forslag.  Programmet kan jeg også bruge, når jeg er færdig på ordblindekurset her – og der findes et tilsvarende program til mobiltelefonen, fortæller Finn.

Et positivt træk
I starten syntes han, at 6 ugers skolegang lød en smule uoverskueligt.
- Men tiden er gået hurtigt, og jeg er glad for, at min arbejdsplads er gået ind i den form for undervisning. Det er et meget positivt træk, sige en tilfreds Finn.


OBU:
I ordblindeundervisningen, OBO, trænes grammatiske endelser og ordklasser.
-         -  Og så arbejder vi med læseopgaver, hvor kursisterne tilegner sig indholdet og diskuterer emnet, forklarer ordblindelærer, Søren Tambjerg (th på billedet nederst).
Læseproblemer i skolen, smitter helt naturligt af på udbyttet af de øvrige fag i skolen.
-         - Så det efterslæb arbejder vi selvfølgelig også med, forklarer ordblindelæreren 
It hjælpeprogrammer er en anden vigtig del. CD-ORD er som en åbenbaring for mange. Det læser ord op, kommer med forslag til stavning og hjælper med at finde de rette endelser etc.
Og efterhånden findes der rigtigt gode programmer til tablets og smartphones, så man kan indtale en besked, få den skrevet som tekst og sende den videre som mail eller sms - korrekt formuleret og stavet.
Virksomhedsforløb som her på Asfaltskolen er intensiv undervisning 2 x 3 uger. Og det betyder, at kursisterne typisk får et stort udbytte med sig, siger Søren Tambjerg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar