torsdag den 24. april 2014

Nu bliver Daniel international maskinsnedker

Daniel Nederlund blev opmærksom på uddannelsen til international maskinsnedker på HF & VUC FYN i Glamsbjerg. Nu er Daniel hjemvendt til sin lærerplads på Montana i Haarby efter sit første skoleforløb i Skive, Tyskland og Italien.

X, Y og Z. Alle tre dimenssioner skal være i orden, når Daniel Nederlund koder sin CNC-maskine på møbelfabrikken Montana i Hårby.
For reolpladen skal have præcis den rille, arkitekten har dikteret, så de kvadratiske plader passer ind i hinanden.
Da han gik ud af niende klasse, havde han ellers tænkt: ”Aldrig, aldrig, aldrig mere skole!”
Men arbejdsløshed tvang ham ind på HF & VUC FYN i Glamsbjerg, og det blev starten på en karriere som international maskinsnedker.

HMMMMMMM ..

Maskinsnedker-lærlingen ville ud at opleve, bruge sine hænder og være aktiv, og han kunne slet ikke se sig selv i et uddannelsesforløb.
Men en tirsdag var praktikvejleder, Ole Egemose, så på besøg på VUC og fortalte om muligheden for at blive international maskinsnedker.
Hmmm … tænkte Daniel.
- Teknisk SKOLE. Det lyder ikke just som noget, jeg har lyst til. Omvendt er der tale om et håndværk – med praktikophold i udlandet.
Hmmmmm.


Når CNC-maskinen skal kodes, har jeg rigtig meget brug for den matematik, jeg lærte på HF & VUC FYN. Pludselig er der ikke længere tale om tør teori, som Daniel udtrykker det.

Vejlederen spurgte efterfølgende, om nogen var interesseret.
- ”Det er jeg!”, svarede Daniel Nederlund og rakte uden videre tøven hånden i vejret for at få hans opmærksomhed.
Vejlederen fik mit telefonnummer, og ugen efter var jeg til samtale på Montana – hos produktionsleder Herløv Hansen, fortæller Daniel.

Matematik og mange dimensioner

Som møbelsneder-lærling giver X, Y og Z akser pludselig mening, og forståelsen af de tre dimensioner er blevet langt mere – og andet en tør teori.
- På Montana arbejder vi jo meget i plader og højkvalitets maling af pladerne. Og når jeg skal kode udskæringerne her på CNC-maskinen har jeg faktisk rigtig meget brug for den matematik, jeg forsøgte at lære på VUC, fortæller Daniel.

Produktionsleder Herløv Hansen står gerne på hovedet for at uddanne Daniel Nederlund til international maskinsnedker. Hvis han virkelig vil, får han verdens bedste snedkeruddannelse hos os og Carl Hansen & Søn, lover Daniels chef


Praktikpladsen på Montana deler Daniel med en kollega  hos Carl Hansen & Søn, som producerer  danske møbelklassikere.
- På den måde får vores lærlinge en kanon uddannelse, hvor de både lærer at mestre moderne møbelprouduktion i plader og gammeldags møbelhåndværk. Og hvis Daniel vil det, gør vi alt for ham. Og det ved han godt, siger produktionslederen.

Italiensk for designere

Allerede i første del af grundforløbet på Skive Tekniske Skole foregår 4 af 20 uger skoleforløb i udlandet.
For Daniels vedkommende var han på rystesammentur i Tyskland og på designskole i den norditalienske by, Pordenone.
- Der blev vi introduceret til at tænke andres behov ind i produktet – frem for at designe til sig selv. Det var super lærerigt, og så var det bare rigtig spændende at opleve italienernes måde at arbejde på, fortæller Daniel.

Drømmer om Canada

Endnu ved Daniel ikke helt, hvor han skal hen det halve år af praktikken, som foregår i udlandet.
- Et land som Canada højt på listen – ja, eller måske Vietnam. Men jeg skal først have fundet ud af, hvor jeg har mulighed for at komme hen, når jeg ikke har en gymnasial uddannelse. Men mulighederne er faktisk ret mange, fortæller Daniel.


Uddannelsen til international maskinsnedker byder både på skoleophold og praktikophold i udlandet. Det var bestemt med til at vække min interesse for uddannelsen, siger Daniel Nederlund.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar