mandag den 23. juni 2014

Skolen – et kulturchok 

Rico og Pernille mødte hinanden på mekanikeruddannelsen i Odense. Siden er de startet på VUC i Glamsbjerg -  med undren – men også med succes


Af journalist Hans Havgaard Hansen 

Pernille Poulsen og Rico Knudsen lærte hinanden at kende, da de læste til mekaniker på SDE i Odense.
Pernille på nu 23 år droppede ud og har prøvet flere uddannelser siden – blandt andet landmandsuddannelsen og social og sundhedsskolen.
Nu har hun besluttet sig for at ville være radiograf.
Derfor begyndte hun at tage hf-enkeltfag, noget der ikke faldt hende helt let.
Rico er 24 år og gammel speedwaykører – flasket op med motorer – så han fortsatte uddannelsen på SDE og har arbejdet som mekaniker, indtil han mistede jobbet sidste år.


At gå i skole er et privilegium, som Pernille Poulsen og Rico Knudsen har nydt – sammen. Nogle gange også med deres nyfødte Oliver. Og for nylig også med en hel del 10 og 12-taller. 

Vil være god til engelsk

Fyresedlen blev startskuddet til endnu en periode, hvor Pernille og Rico fik mulighed for at gå i klasse sammen – denne gang på HF & VUC FYN i Glamsbjerg.
Pernille tager samfundsfag dansk og engelsk på 9.-10. klasses niveau.  Og Rico tager engelsk, samfundsfag og dansk på 9 klasses niveau.
- Som barn flyttede vi meget, og skolen interesserede mig ikke dengang. Derfor har jeg en masse huller, jeg skal have fyldt ud, fortæller Pernille.
Og for Rico handlede det først og fremmest om, at han har svært ved engelsk.
- Og det har altid irriteret mig, fortæller han.

Glad og chokeret

Nicklas på 4½, Manfred på 2 år bliver passet, mens mor og far er i skole. Men Oliver på under to måneder får indimellem lov at være med på HF & VUC FYN i Glamsbjerg, når Pernille og Rico er i skole. Første gang var få dage efter, han var født.

Rico er super glad for skolen, for sin klasse og sine lærere.
- Jeg har haft et meget stort udbytte af skolen, fortæller han.
Men det har også været et kulturchok at komme til VUC fra arbejdsmarkedet.
- Halvdelen af kursisterne er jo væk hele tiden. De virker ustrukturerede. Og det er meget svært at forstå, når de nu har muligheden for at lære, siger han.

Som i paradis

Og det med, at det skulle være hårdt at gå i skole, vinder ingen genklang hos Rico, som var væk hjemmefra 6-17, da han var mekaniker.
- At gå i skole er som paradis. Her lærer jeg jo nyt og er sammen med nogle fantastiske mennesker, som han siger.
Godt gået, Rico!

Belønnet med gode karakterer

Og tilfredsheden med skolemiljøet har tilsyneladende smittet af på Poulsen og Knudsen. For både Pernille og Rico fik 12 i dansk mundtligt, 10 i engelsk mundtligt og 12 i samfundsfag.
- Og det er virkelig en tilfredsstillelse, når vi nu begge to har haft det svært med skolen, siger Pernille.

Måske mindre end politiet tillader

Rico er ikke 100 pct. sikker på, hvad han skal bruge sin skolegang til – ud over at blive god til engelsk. Foreløbig skal han aftjene sin værnepligt og havde egentlig planer om at søge ind til politiet. Indtil videre har han dog fået at vide, at han er for lav med sine 1,70 meter i højden.

- Men nu må vi se. Måske finder jeg en vej ind til politiet alligevel. Ellers kan det være, jeg søger tilbage til autobranchen – nu med bedre engelskkundskaber. Det må tiden vise, som han siger.

Fremtiden byder i hvert fald på tre børn. Hvad der kommer til at ske karrieremæssigt, må tiden vise.

En travl tid forude

For Pernille er målet fortsat at komme ind på radiografuddannelsen på UCL i Odense, og det betyder et år mere med fag på avu-niveau, så hun for alvor er godt rustet til at klare sin hf-eksamen.
Ja, og så er der jo lige de tre drenge, Nicklas på 4½, Manfred på 2 år og Oliver på under to måneder, som Poulsen og Knudsen også lige skal have tid til at give kærlig pleje og omsorg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar