onsdag den 5. november 2014

Talentskole 2014

Talent?

Så skal kroppen i spil

Peder Dahlgaard: ”Stå ved jeres talent. Stå ved, at I kan noget særligt og gå visionært og bevidst fremad. Men stil dig også nysgerrigt til rådighed for alternative måder at tænke på. Det er i det felt, vi får ideer og udnytter vores talenter”. 


Af journalist Hans Havgaard Hansen

- Talent handler ikke blot om evner.
Sådan lød budskabet fra Peder Dahlgaard, lederen af Odense Teaters Elevskole, da han åbnede HF & VUC FYNs talentskole med sammenlagt 54 deltagere.
- Talent handler i lige så høj grad om, hvordan evnerne bliver formidlet, sagde lederen og uddybede:
- Læring giver nye måder at gøre ting på. Og den talentfulde sætter det nye i spil – og skaber synergi. 


Vi formidler med kroppen

I formidling udgør kropssprog 80 pct. af den kommunikation, vi opfatter.
- Derfor er kroppen et af skuespillerens vigtigste redskaber, understregede Peder Dahlgaard og gav talentspirerne en kort introduktion.
- Lige siden jeg kom ind i rummet har I jo siddet og aflæst mig.
- Hvad er han for en fætter, tænker I.
- Stemmer hans kropssprog overens med det han siger, etc. 

Meget handler om at markere status

Meget af det, I forsøger at aflæse har med status at gøre.
- Viser ham teatermanden sikkerhed eller er han usikker? 
- Overspiller han sin status? Kan jeg stole på ham?
- Sådan sidder I allesammen og vurderer mig - også uden I er bevidste om det, sagde teatermanden og forklarede hvordan krop og psyke hænger sammen.

Tanker sætter sig i kroppen

- Når jeg nu går og tænker om mig selv, at jeg er vanvittig klog og spændende, vil det sætte sig i min krop, så jeg går langsomt, selvsikkert ind på scenen med næsten lidt i sky og bogstavelig talt kigger ned på jer.
Det vil være at overspille min rolle, og I vil begynde at tænke på, hvorfor han mon opfører sig sådan.

Hvis jeg ikke tror på mig selv, vil det sætte sig i min krop på en helt anden måde, Jeg vil gå lidt duknakket, nervøst, og I vil ikke tro på det, jeg siger ud fra den slutning, at jeg jo lige har vist med min krop, at jeg ikke en gang tror på mig selv.
Derfor er jeres eget kropssprog så vigtigt, når I selv skal ud at forvalte jeres talenter, sagde en tilpas selvsikker Peder Dahlgaard - ikke med næsten i sky og ikke med nakken dukket - men med hovedet - tænksomt på skrå.

HF & VUC FYNS talentskole er fordelt med 9 kursister på politik-linjen, 16 på science-linjen, 12 på journalist- og forfatterlinjen og 17 på kunstlinjen. I løbet af skoleåret tager vi dig med på besøg hos de enkelte skoler. De pågældende kursister har vist et særligt talent inden for det felt, hvor de er optaget.Ingen kommentarer:

Send en kommentar