mandag den 16. marts 2015

Kom med mig i kælderen

Af journalist Hans Havgaard Hansen 

Foran hovedindgang vest holder en gul-grøn ambulance.
Med en sandwich oven på dynen og en portør for hver ende af sygesengen er en ældre mand på vej ud i regnen.
Inde i forgangen venter HF & VUC FYNs science-skole på de sidste deltagere for så at gå ned i kælderen ved indgang 46.

PET-centeret på OUH forbindes mest med undersøgelser for kræft. Men børn fra hele Nordeuropa, store dele af Østeuropa, Saudi Arabien etc. diagnosticeres også for Congenital Hyperinsulinism i PET-centeret på OUH.
Den arvelige sygdom betyder, at børnene producerer meget store mængder insulin, som nedbryder sukkeret i blodet.
Uden sukker til hjernen, bliver børnene hjerneskadede i løbet af ganske få timer efter fødslen.
I nogle tilfælde er det hele bugspytkirtlen, som producerer for meget insulin – så fjerner man det meste af bugspytkirtlen og gør børnene til diabetikere resten af deres liv (men de bliver ikke hjerneskadede).
I andre tilfælde er det et lille område, som producerer for meget insulin. I de tilfælde bliver den del fjernet, og børnene er raske. Diagnosticeringen og behandlingen af børn med Congenital Hyperinsulinism er noget af det, Henrik Petersen, brænder særlig meget for.

PET-besøg

Talentskolens deltagere er budt indenfor på PET-centret i kælderen på Odense Universitets Hospital.
Værten er centrets overlæge, Henrik Petersen, som bruger mere end to timer af sin sparsomme tid på talentskolens kursister.
Først med et oplæg om de radioaktive stoffer, de anvender i PET-scanningerne.
Senere med en rundvisning i centeret, som efterhånden beskæftiger 100 mand og tæller faggrupper som fysikere, radiokemikere, en biomediciner, ingeniører, læger, bioanalytikere, radiografer og sygeplejersker.
Scan ned over billederne og tag med science-skolen på opdagelse i en verden, hvor fysik og kemi for alvor kommer i praktisk anvendelse – til gavn for patienterne.Kroppen stråler og afslører sygdom - med røntgenstråling sender man stråling mod et mål, hvorved der dannes et billede. Røntgen bruges for eksempel for at se om en knogle er brækket.
PET-centrets mission er anderledes.
- For os handler det om at finde og vise fysiologiske forandringer, fortæller overlæge Henrik Petersen.
Det gør han ved at mærke sukkerstoffer med radioaktive atomer, som så finder hen til celler med høj aktivitet og derfor et stort behov for sukker. 
På den måde kommer områder med høj aktivitet til at stråle ud mod scanneren.”Ja, det er lidt basal kernefysik det her. I kender jo alle atomet med protoner, elektroner og neuroner. 
Fra sådant et atom sker der forskellige former for henfald, som giver en stråling”.
I sin introduktion til PET-centeret giver overlæge Henrik Petersen en levende demonstration af, hvordan den megen lærdom fra fysik og kemilokalerne kan bruges til at finde ud af, hvad folk fejler – og få det behandlet.På PET-centeret ved OUH diagnosticeres patienter, og der fremstilles radioaktive sporstoffer til PET-scanning. 
PET står for Positron Emissions Tomografi og er nyeste måde at scanne kræftpatienter. Metoden giver sikre oplysninger om svulsters udbredelse og om effekten af behandlinger.

Christian Vestergaard Nielsen, HF & VUC FYN Glamsbjerg – kom med på science talentskolen, fordi hans dansklærer spurgte, om ikke det var noget for ham. 
- Og det har været langt mere interessant, end jeg havde turdet håbe på – både at besøge PET-centeret her på OUH og også at være sammen med andre engagerede mennesker, siger han.


Det radioaktive stof, som bruges i PET-scanneren, produceres i en såkaldt cyclotron. På grund af strålingsfare afskærmes cyclotronen med 2 m betonvægge. 
OUH producerer radioaktivt materiale til eget brug og til andre hospitaler med PET-scannere.

Tanja Dominiey, HF & VUC FYN Odense hørt om science talentskolen fra sin kemilærer. Tanja synes, det har været ”vildt spændende” at besøge PET-centeret og håber selv at komme til at arbejde med kemi eller biomedicin eller biokemi. Det er vanvittigt interessant, synes hun. 

 
Som radioaktivt materiale bruger vi ofte sukker, som optages nemt i cellerne. Vi denaturerer først sukkeret ved at erstatte en H-gruppe med en Flourgruppe med en ustabil kerne. Den ustabile kerne ønsker at omdanne protoner til neutroner, og derved udsender stråling, som vores scannere registrerer og omdanner til billeder.
Med metoden kan vi både opdage tumorer og efterfølgende se på tumorens størrelse, om en behandling virker.Ingen kommentarer:

Send en kommentar