fredag den 20. marts 2015

Vil du være håndværker?

”Så skal du først på VUC”. Den besked vil flere få som følge af den ny erhvervsskolereform. HF & VUC FYN forbereder sig på den nye opgave.

For Antonio er VUC i øjeblikket et skridt på vejen mod at nå sit mål om bliver elektriker - og senere installatør.


Af journalist Hans Havgaard Hansen

19-årige Antonio Amouzou vil være elektriker fra Syddansk Erhvervsskole og HAR allerede kontaktet en studievejleder.
- Dit standpunkt i dansk og matematik skal forbedres, så jeg foreslår, du melder dig in på VUC, sagde vejlederen.
- Ok, tænkte Antonio og meldte sig ind på HF & VUC FYN.
Tilsvarende krav vil møde ansøgere til erhvervsskolerne efter sommerferien 2015, hvis de har en karakter på under 2 i henholdsvis dansk og matematik.
Sammen med erhvervsskolerne udvikler HF & VUC FYN derfor i øjeblikket særlige forløb, som skal udmunde i egentlige erhvervsklasser, som forbereder kursisterne til at komme ind på en erhvervsskole.

45-årige Tina Herløv var tidligere selvstændig men stoppede efter at være blevet slået ned, mens hun var på arbejde. Efterfølgende fik hun arbejde på Fyens Stiftstidendes pakkeri men blev fyret på grund af sygdom efter fald tre meter ned ad en trappe. Nu tager hun 9-10 klasse på HF & VUC FYN for at komme videre i uddannelse.

Vænnes til nye begreber

Og ud over at fokusere på det rent matematiske og det rent danskfaglige, skal erhvervsklasserne på HF & VUC FYN også forberede kursisterne på den begrebsverden, de bliver mødt med på erhvervsskolerne og i deres fremtidige fag.


Sygehus-matematik

I matematik er opgaverne derfor udviklet omkring det nye OUH.
Hospitalet bliver arbejdsplads for mange sekretærer, social og sundhedsassistenter, køkkenassistenter etc.
Og under byggeriet af hospitalet ved den fynske motorvej bliver der brug for en lang række håndværkere som struktører, elektrikere, murere, tømrere, vvs’ere, anlægsgartnere etc.

I projektet ”Fagligt klar til erhvervsuddannelse i dansk og matematik” udvikles et nyt undervisningsmateriale (G), som bliver afprøvet på de egentlige erhvervsklasser, som starter i august 2015. Materialet indeholder mange praktiske opgaver, som sporer kursisterne ind på et ordforråd og tankesæt, som gør det nemmere at finde sig til rette på en erhvevsskole.

Samarbejde med erhvervsskoler

- Matematikopgaver med et sygehus som omdrejningspunkt indeholder derfor ord og vendinger, som hører til opførelsen og driften af et hospital. Det er med til at gøre kursisterne klar til den virkelighed, der venter dem i fremtiden, forklarer matematiklærerne Marianne Kokkendorf og Anita Moldt.
Inddragelsen af det tekniske ordforråd i projektet ”Fagligt klar til ervhervsuddannelse i dansk og matematik” sker i samråd med lærere fra Social og Sundhedsskolen Fyn, Tietgenskolen, Syddansk Erhvervsskole og Kold College, som allerede er med i det fælles projekt med HF & VUC FYN.

Phuong Nguyen – 37 – er uddannet lærer i Vietnam men overvejer nu at blive køkkenassistent eller tandklinik assistent. Undervejs - på VUC - bruger hun sin erfaring som lærer til at hjælpe andre – som her hendes veninde, 34-årige Ruda Abdi fra Somalia.

25-årige Erik Bredo Rasmussen var i gang med en uddannelse til lageroperatør på Syddansk Erhvervsskole men dumpede, da han kun manglede et halvt år af uddannelsen. Nu vil han forbedre sine skolekundskaber på HF & VUC FYN for måske at vende tilbage til uddannelsen som lageroperatør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar