tirsdag den 14. april 2015

Angrebet af Keld Yding

Med sit nye 3-binds værk på 600 sider kobler VUC-læreren fra Svendborg de tyske og danske fortællinger om angrebet på Danmark den 9. april 1940 – og fjerne følelser og moral for at fokusere på fakta. 


Af journalist Hans Havgaard Hansen 


I foråret 2013 satte VUC-lærer Keld Yding Sørensen sig for at programmere et scenarie til strategispillet Panzer Corps.
Scenariet skulle være fra operation Weserübung Süd, Tysklands angreb på Danmark.
- Det var min intention, at alt skulle være så korrekt som muligt, forklarer Keld Yding Sørensen.

Arbejdet blev langt mere spændende og lærerigt, end Keld nogensinde havde forestillet sig.
Og det, han havde troet skulle blive et par hyggelige aftener med informationssøgning, greb om sig og blev endnu et fuldtidsarbejde, som Keld satte sig til, når han kom hjem fra arbejdet på HF & VUC FYN i Svendborg.Vi går ind på biblioteket på HF & VUC FYN i Svendborg for at få de rette omgivelser til at tage billeder.
- Hej Keld, lyder det fra en kursist.
- Hvorfor skal der tages billeder af dig?
- Det er fordi, jeg har skrevet en bog, forklarer Keld Yding Sørensen, VUC-lærer i Svendborg.
Kursisten ligner et stort spørgsmålstegn og spørger igen:
”HVORFOR?” 
Keld bliver lettere forlegen og ved ikke lige, hvad han skal svare, men får så fremstammet det, der åbenbart ligger mest lige for: ”Fordi jeg ikke kunne lade være.”

Forkastede bøgerne

Keld stak snuden i bøgerne.
Han læste, og han læste, og han læste - om dengang, natten til den 9. april 1940, hvor tyske tropper indledte besættelsen af Danmark.
Flere kilder viste sig imidlertid ikke at stemme overens.
Så efter en tid besluttede han sig for at skrælle hele boglaget væk og gå direkte i kilderne fra dengang – i Rigsarkivet og i arkiver i både Tyskland, England og USA.

Væk med følelser og moral

Det stod hurtigt klart for Keld, at en del af forfatterne til de eksisterende bøger om Anden Verdenskrig var så tæt på selve begivenhederne, at deres følelser skrev med.
- Kun ved at gå direkte til primærkilderne kunne jeg skrælle følelseslaget væk.
- Og min intention har netop været at lave en mere nøgterne og nøjagtig beskrivelse af det, der skete. Jeg prøver at se begivenhederne fra både dansk og tysk side. Og det har på mange måder gjort historien anderledes end den, vi er vant til at få fortalt, understreger Keld Yding.

Hjælp fra it og Tove

Hvad der startede som en uskyldig research til et strategispil endte faktisk med at blive lidt af en ”besættelse” for Keld Yding Sørensen.
Grunden til, at det overhovedet kunne lade sig gøre for Keld at skrive sine 600 sider om angrebet - fordelt på tre bind – i løbet af halvandet år, skyldes en klar skrivestrategi samt brug af it til at håndtere store datamængder – og koble dem.
Samtidig har Kelds kone, Tove, været meget tålmodig og overbærende. 
- Det skal jeg heller ikke underkende, siger Keld.

Troede vi var for kloge

Keld Ydings grundige research af angrebet på Danmark har ikke blot ført til en 600 siders udgivelse men også givet stof til eftertanke.
- Efter Første Verdenskrig troede vi, at verden var blevet ”for klog” til endnu et militært vanvid.
- Socialdemokratiet gik så vidt som til at foreslå, at vi afviklede militæret helt. Og efter voldsomme besparelser i starten af 30'erne endte det faktisk med, at flådens chef sagde op. Han ville ikke være med på de præmisser. Hærens chef nøjedes med at protestere kraftigt mod nedskæringerne, som han betegnede som uforsvarlige.


Hvad der skulle være research til et scenarie i Panzer Korps endte med et 600 siders værk om angrebet på Danmark. Forordet giver en god beskrivelse af, hvad det lige var, der skete med Keld Yding Sørensen, da han først var begyndt på sin research.
 Når Keld besøgte arkiver rundt omkring, foregik med et kamera.
Han fotograferede alle de kilder, han kunne få lov til, så han havde kildematerialet derhjemme på computeren.
Det har sparet Keld rigtig mange rejser til både Freiburg og København.

Andre kan sætte dagsordenen

I dag ser verden helt anerledes ud. Men måske kan den 9. april alligevel lære os, at vi ikke altid selv sætter dagsordenen.
Nogle gange dukker diktatorer og trusler mod freden op. 
- Hvad han måtte hedde næste gang, ved jeg ikke, sige Keld Yding Sørensen. Men jeg tror, vi bør være forberedt på, at det kan ske – og have et forsvar. Det er ligesom vi tegner en brandforsikring på vores huse med det håb, at alle pengene er spildt.

”Angrebet” af Keld Yding Sørensen kan købes hos Saxo.
Og på www.angrebet.dk kan du smugkigge før selve købet.Ingen kommentarer:

Send en kommentar