onsdag den 5. august 2015

Julija Hmeljova og Yasmin Hassan har mødt hinanden på Dansk som andetsprog A.

Dansk som andetsprog A


Af journalist Hans Havgaard Hansen


Dansk som andetsprog A er et forsøgsfag på hf, som tilbydes på HF & VUC FYN i Odense til kursister, der netop har dansk som andetsprog.
Yasmin på 30 stammer fra Somalia og kom til Danmark som 10-årig med sine forældre, da de flygtede fra det østafrikanske land.
Julia stammer fra Estland og kom til Danmark for 8 år siden som 22-årig.
I første omgang kom hun for at opleve landet som aupair. Men en kæreste fik hende til at blive i landet.

Hjælp fra veninders forældre

Og på Dansk som andetsprog i Odense mødte pigerne hinanden, fordi de begge to allerede var gode til dansk – men trods alt har det som deres andetsprog.
- Da jeg gik i skole i Holluf Pile var det udelukkende med danskere. Så sproget tilegnede jeg mig stille og roligt. Og mine veninders forældre hjalp mig tit., så jeg klarer mig godt på dansk, forklarer Yasmin.

Kortere tekster med gloser

Nogle gange er det bare svært at forstå indviklede tekster med mange nye og svære ord.
Det er netop denne vanskelighed, Dansk som andetsprog tager hensyn til.
- Her har vi lidt nemmere og lidt kortere tekster med gloser til. På den måde kommer vi fagligt gennem tilsvarende stof som i dansk A, men får den nødvendige støtte, fortæller Yasmin Hassan.

Irriterende ikke at forstå dansk

Julija Hmeljova er også god til dansk, selv om hun først kom til landet fra Estland for otte år siden som au pair.
- Jeg havde et godt liv i Estland og skulle have været tilbage igen. Men så fandt jeg en litauisk kæreste, fortæller Julija.

Dansk er "en vanskelig en" - men ikke umulig at lære
 Selv om Julija kom til Danmark som voksen lykkedes det alligevel at lære dansk på et højt niveau.
- Men det hænger nok sammen med, at vi både havde estisk og russisk som sprog derhjemme, da min far er russisk.
- Desuden arbejdede jeg jo i en dansk familie og det er frygtelig irriterende ikke at forstå, hvad folk siger. Derfor var jeg meget opsat på at lære sproget, forklarer Julija Hmeljova, hvis plan det er at læse til sygeplejerske – i øvrigt ligesom Yasmin.Studier på Fyn og i Sacramento

Julija planlægger at læse til sygeplejerske på UCL i Odense, Svendborg eller Vejle, mens Yasmin planlægger at læse til sygeplejerske i Sacramento i Californien, hvor hendes somaliske mand bor.
- Vi mødte hinanden, da han var på ferie i Danmark. Siden boede jeg hos ham i to år. Og jeg rejser derover igen, når jeg er færdig med de sidste hf-fag, fortæller hun. Forældrene bliver umiddelbart i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar