torsdag den 22. oktober 2015

Philip vil i mål som kranfører


Af journalist Hans Havgaard Hansen27-årige Philip Skovby vil være kranfører – og havde fået en læreplads hos BMS.
Men så fik han tilbudt ordblindeundervisning på HF & VUC FYN.
Straks ringede Philip til BMS og spurgte, om han kunne få udsat sin start som kranførerlærling.
- Hvor længe skal du bruge?
Sådan lød svaret fra BMS. Og de to efterfølgende måneder har Philip fået en elementær indføring i bogstavernes lyde: S…., P…., K…..
- Og vi arbejdede med, hvordan man kan bygge lydene sammen til ord, fortæller han.
- Det er som at komme i 0-klasse igen, og det er rigtig fedt, for nu begynder jeg at se nogle sammenhænge, og jeg begynder at kunne bruge sproget.

Fra 10-70 procent

Tidligere var det ikke til at læse post fra kommunen, finde ud af lægens hjemmeside, kontakte politiet pr. mail, søge på nettet, læse nyheder, eller at snakke med andre om bøger.
- Men nu har jeg lært at bruge computerprogrammer og mobil-apps som hjælpemidler. Og hvor jeg tidligere kunne læse 10 procent, er jeg vel oppe i nærheden af 70. Og du drømmer ikke om, hvilken befrielse, det er, fortæller Philip Skovby.
- Forestil dig lige ikke at kunne skrive en flirtende sms til en pige, driller Philip med et glimt i øjet.

Også nødvendigt på arbejdet

Men også i arbejdslivet får Philip brug for sine nye evner.
- Jeg skal jo læse instrukser, gældende regler på forskellige pladser, skrive arbejdssedler og så videre. Og det er jeg bare nødt til at kunne i det job, jeg er på vej ind i.
Derfor var Philip heller ikke et øjeblik i tvivl om, at han skulle tage imod tilbuddet om to måneders ordblindeundervisning.
- Og det var min arbejdsgiver heldigvis heller ikke.Philip Skovby har villet være kranfører, siden han var ni år. Med tiden var han ved at indstille sig på at skulle leve et liv uden at kunne læse og skrive. Men det ville have været vanvittigt – både for mit personlige liv og for mit arbejdsliv. Hvorfor leve med et handicap, man kan gøre noget ved, spørger han.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar