mandag den 8. februar 2016

Man må aldrig give op

Paneeraq Josefine Petrussen: Man må aldrig give opSelv om man er massivt ordblind, kan man sagtens få succes i livet. Den indstilling skinner meget igennem, når man taler med 21-årige Josefine, der lige nu udstiller grønlandsk inspireret glaskunst på HF & VUC FYN i Svendborg.


- Jeg er født på Grønland og den grønlandske natur har inspireret mig meget i forhold til motiverne. Jeg har altid haft en idé om, at jeg ville være kunstner, og det gør mig glad og stolt, at det endelig er lykkedes, fortæller Josefine.
Det har dog ikke været nogen direkte vej gennem skoletiden for Josefine, for når man er massivt ordblind, skal der særlige hjælpemidler til for at kunne læse og skrive. Og de hjælpemidler fik hun først kendskab til, da hun startede på Sydfyns Fri Fagskole, hvor HF & VUC FYN varetog ordblindeundervisning.

9. klasses eksamen

- Efter forløbet på fagskolen gennemførte jeg et heldagsskoleforløb på HF & VUC FYN i Svendborg, hvor jeg gik et år og modtog intensiv ordblindeundervisning. Jeg kom faktisk så langt, at jeg også på VUC kunne tage en eksamen i engelsk på 9. klasses niveau, og jeg fik 10 mundtlig og 7 skriftligt. Det var virkelig stort, siger Josefine.


I uddannelse hos glaskunstner Ivan Boytler

Josefine har af flere omgange forsøgt at blive optaget på frisørskolen, men er hver gang blevet afvist pga. manglende eksamener i bl.a. dansk. Det har dog ikke slået benene væk under Josefine, så i dag er er hun halvvejs igennem en 3-årig STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse), hvor hun er under oplæring hos glaskunstneren Ivan Boytler. Dér arbejder hun med både glas og kobber, og skitserne bliver altid håndtegnet.

Fremtidsplaner

- Jeg vil gerne have flere og nyere værktøjer til at hjælpe mig i hverdagen. Nu er det 2 år siden, jeg stoppede på VUC, og der kommer hele tiden noget nyt på dét område. Når man er selvstændig skal man jo fx kunne udskrive fakturaer og måske have en webshop, og det kan jeg ikke styre selv uden IT-værktøjer til oplæsning og stavning, fortæller hun.
- Jeg håber at jeg til sommer kan tage til Grønland og udstille min kunst deroppe. Jeg har kontakt med et grønlandsk turistbureau, og jeg regner med, at det nok skal lykkes. Ellers vil jeg rigtig gerne holde foredrag og undervise i glaskunst på aftenskole. Det vigtigste er, at jeg giver alt, hvad jeg har – det er nu, jeg har chancen. Det råd vil jeg gerne give videre til andre i samme situation, for man kommer længst ved at kæmpe, afslutter Josefine med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar