tirsdag den 27. september 2016

Innovation i virkeligheden


Kreativitet, eventbaseret undervisning og et fokus på værdiskabelse. Det er nogle af de vigtigste ingredienser i HF & VUC FYNs nye 2-årige hf-uddannelse - HF INNOVATION. Efter blot en måned på uddannelsen har de nye kursister kastet sig ud i at arrangere deres første event i forbindelse med Fjordens dag i Odense. Vi tog med for at høre mere om både arrangementet og deres oplevelse af den nye uddannelse.

”Vi skal have udfordret folks natursyn, igennem de aktiviteter vi har her, så de bliver klar over, hvad
de egentlig kan bruge naturen til”, forklarer Dennis Olsen, en af de nye kursister på HF INNOVATION, mens han står ved det tippi-lignende telt som kursisterne i fællesskab har rejst på pladsen ved Seden Strand.

Under teltdugen gemmer sig et væld af aktiviteter, arrangeret i fællesskab af Dennis og hans klassekammerater. Virtuel reality i frø-perspektiv, krabberæs og dissektion af muslinger er blot nogle af de ting, de forbipasserende bliver mødt med.

”Det har været udfordrende at arrangere eventet og finde ud af, hvordan vi kunne lave noget nyt og skelsættende. Efter 25 år med Fjordens Dag er stort set alt jo blevet set herude, så det her med at finde på noget nyt og udfordre folks natursyn, det har været en udfordring”, fortæller Dennis.


”Det er mere udfordrende”

Heldigvis for Dennis og hans klassekammerater klæder uddannelsen dem godt på med konkrete værktøjer til at arbejde kreativt og finde på nye idéer. Til forskel fra traditionel undervisning skal idéerne dog ikke kun fungere i teorien, men faktisk føres ud i livet, forklarer Dennis.
”En ting er jo at få en god idé på papiret og så aflevere den til din lærer. Men her er du faktisk nødt til at tænke på, om det nu også er realistisk, for vi skal jo også føre det ud i livet. Det er selvfølgelig også mere udfordrende. Det er der slet ingen tvivl om.”

”Undervisningen er meget anderledes”

Ved siden af Dennis ved et bord fyldt med mærkelige papbriller står 19-årige Cecilie Søndergaard og hjælper de mange fremmødte forældre og deres børn med at se verden fra nye perspektiver. Papbrillerne hedder Google Cardboard, som i kombination med en smartphone viser 3D-film, forklarer Cecilie.

” Vi har lavet noget med de her virtual reality briller, hvor vi har været ude og filme forskellige perspektiver. Fx hvordan verden ser ud fra en frøs perspektiv, når den bliver samlet op af et menneske. Derudover har vi en leg med sanserne, hvor man stikker hånden ned i en spand og bruger sine sanser, og vi har arrangeret et krabberæs, men krabberne er faktisk gået hen og er døde i løbet af natten, så det var ikke så godt”, forklarer en grinende Cecilie, der efter godt en måned på uddannelsen er godt tilfreds med sit skifte fra det almene gymnasium til HF & VUC FYN.

”Undervisningen er meget anderledes. Nu har jeg også gået på et alment gymnasium, og undervisningen her er meget mere innovativ. Vi får fx næsten ikke nogen lektier for, men skal i stedet fokusere på, hvad det er, vi laver i klassen. Det er rigtig godt, og det gør, at man får lavet sine ting 100 %. Jeg nåede kun lige at snuse til gymnasiet, men fandt ud af at det ikke var mig”.

”Det kræver tilvænning at træde et skridt tilbage og ikke give kursisterne alle svarene”

Med til dagens arrangement er også Preben Nielsen, der underviser kursisterne på HF INNOVATION. Og selv om han løbende deler ud af de gode råd og hjælper kursisterne med at løse problemerne i takt med at de opstår, så forsøger han at holde sig i baggrunden.

”Det er en sjov og udfordrende måde at undervise på. Men det kræver også tilvænning at træde et skridt tilbage og lade være med at give kursisterne alle svarene”, fortæller Preben.
Og netop at træde et skridt tilbage som lærer og give medansvar, medindflydelse og medejerskab, er helt centralt for at kursisterne flytter sig. Det udvikler deres personlige kompetencer."

”Det vigtigste, det er de personlige kompetencer. Men du kan ikke bare give folk de her kompetencer, de skal tillæres. Det er jo fantastisk at arbejde med unge mennesker, som ikke bare vokser fagligt. Det med at se kursisterne vokse personligt, det er en gave og det er fedt at være med til”.

Ud over Fjordens Dag kan Dennis, Cecilie og resten af kursisterne på HF INNOVATION se frem til at deltage i projekt- og eventuger, bl.a. i forbindelse med HC Andersen festivalen, Naturvidenskabsfestival, Factory of Imagination, Iværksætterugen og Odense Havnekulturfestival.

Læs mere om HF INNOVATION her.

Se flere billeder fra Fjordens dag her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar