fredag den 18. november 2016

8 tips til eksamensperiodenSvedige håndflader, tunnelsyn og galoperende hjerte. Ja, du kender det sikkert. Eksamensperioden kan være ensbetydende med både nerver og stor tvivl på egne evner. Men inden du begraver hovedet under dynen og bander mig væk for at minde dig om de stressfyldte uger, der venter rundt om hjørnet, så bliv lige hængende lidt endnu. For der er faktisk ting, du selv kan gøre for komme i eksamensform og forbedre resultatet af din præstation.

Vi har samlet 8 gode råd, der får dig godt igennem eksamen.

1. Forbered dig!
Ja, vi starter lige på og hårdt. Beklager – men der er ingen vej uden om. Læs pensum - gerne flere gange hvis nødvendigt. Løs prøveopgaver, tal med dine medkursister og øv jer sammen på særligt svære dele af pensum. Øv alle emner så godt, at der ikke er emner, du ikke vil op i. Det øger din selvtillid op til den mundtlige eksamen, at du ikke skal gå og tænke på, om du nu trækker dit ”hadeemne”.

2. Koncentrer dig om din egen forberedelse
Det er okay, at du sparrer med dine medkursister og at I øver jer sammen. Men lad være med at få koldsved ned af ryggen, hvis I gør tingene forskelligt. Koncentrer dig om din egen forberedelse. Lad være med at lade dig slå dig ud af, hvor langt andre er kommet, og hvad de fokuserer på. Følg din egen struktur. Det er meget individuelt, hvordan man læser til eksamen. Nogle skal bruge flere uger og læse tingene igennem flere gange, mens andre blot har brug for at læse det en enkelt gang og får det overstået hurtigt.

3. Tænk som en sportsmand
Alt for få kursister forbereder sig ordentligt på selve eksamenssituationen. De bruger al deres tid på at læse op på faget. Sådan lyder meldingen fra professor i psykologi Arild Raaheim ved Universitetet i Bergen. Ifølge Arild kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at tænke på eksamen som en sportsmand og forberede dig på den præstation, du skal yde. Luk øjnene og forestil dig, at du sidder ved det grønne bord. Hvad føler du, når du sidder der? Hvordan tackler du dine følelser? Ved at visualisere situationen kan du mindske din nervøsitet inden eksamen og være mentalt forberedt.

4. Giv din stressede hjerne en slapper
Planlæg din eksamenslæsning, så du har tid til lade din hjerne køle af dagen inden, du skal til eksamen. Brug eksempelvis dagen sammen med venner, familie eller på noget helt tredje – og snak om alt andet end studiet og eksamen.

5. Lav en god entré
Selv om du er nervøs, så er det vigtigt, at du fremstår selvsikker og afslappet, når du træder ind i eksamenslokalet til den mundtlige eksamen. Ret ryggen, skyd brystet lidt frem og tag en dyb indånding. Nogle eksperter peger faktisk på, at din kropsholdning kan påvirke din psyke i en positiv retning (your body language shapes who you are), mens andre har påvist at selvsikkerhed kan give bedre karakterer (selvtillid giver højere karakterer).

6. Du skal ikke være bange for at stille spørgsmål
Er du sød at uddybe dit spørgsmål? Kan du omformulere det? Når du spørger på denne måde, giver du din lærer et praj om, at du har brug for hjælp. Selv om din lærer skal teste din viden, så er han/hun samtidig din allierede og vil selvfølgeligt gerne have, at du klarer dig så godt som muligt til eksamen. Så giv din lærer muligheden for at hjælpe dig. Din lærer kan nu stille spørgsmålet igen på en anden måde, som måske passer dig bedre, og du får tid til at tænke over dit svar.

7. Forstå spørgsmålene ordentligt
Skriftlige eksamener er ofte forbundet med tidspres, og man skynder sig ofte igennem opgaverne for ikke at komme bagud. Men faktisk kan det være en god idé at tage sig god tid til at læse spørgsmålene ordentligt igennem - gerne flere gange. Vær sikker på at du har forstået opgaven, inden du går i gang. Så undgår du dumme fejl.

8. Ros dig selv
Uanset om du lander et sikkert 12-tal eller der stadig er ’plads til forbedring’, så husk at smid armene i vejret, råb et halleluja og klap dig selv på skulderen, når du træder ud af eksamenslokalet. Du har gjort, hvad du kunne og er kommet ud i live på den anden side. ”Godt gået mig :-)”.

Kilder: https://studenterguiden.dk/10TipsTilEnBedreEksamen/KoebenhavnAarhusOdenseAalborgRoskildeKolding/guldkorn/456
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/cola-kaffe-eller-energidrik-hvad-virker-bedst
http://videnskab.dk/kultur-samfund/her-er-de-bedste-rad-eksamen
http://www.studieportalen.dk/studiebladet/gode-raad-mundtlig-eksamen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar