torsdag den 31. marts 2016

Fik øjnene op for film


Film, film og mere film

Efter at have pendlet et halvt år valgte Asta at rykke teltpælene i Odense op og flytte til Faaborg, for at komme tæt på sin uddannelse, som ikke tilbydes andre steder på Fyn
 Jeg kan godt gå lidt amok over Oscar-uddelingen...


Fik øjnene op for film

Asta Staal går på 2. årgang på Film-medie hf i Faaborg - og det er hun rigtig glad for.
Det var i radioen hun første gang hørte om muligheden for at tage en Film-medie hf – og hurtigt var valget af uddannelse åbenlyst. Her kunne hun tage en hf samtidig med, at hun fik mulighed for at arbejde med film og medier. ”Jeg var med til et informationsmøde på skolen og det virkede megafedt”, siger Asta, der dog aldrig havde arbejdet med film og medier tidligere.


”Undervisningen foregår meget på eget ansvar og det er rigtig godt. Og så er vi er rigtig mange forskellige slags mennesker på Film-medie hf. Jeg synes man får et helt andet verdenssyn. Folk har oplevet så mange forskellig ting i deres liv”, fortæller Asta om sammensætningen af holdet.


Filmarbejdet gør det spændende at tage en hf

Uddannelsen er sammensat at hf enkeltfag og tager tre år. Men ifølge Asta er det kun rart at dele det boglige ud over et ekstra år og dermed få plads til filmarbejdet. Hele fredagen er filmdag i hendes skema.  Der er i alt ca. 9 timer hver uge, som handler om film og medier, heraf 6 timers mediefag og som valgfag 3 timers drama.
De har netop været i gang med et lidt anderledes filmprojekt i mediefag, hvor de på under en måned har skullet lave to kortfilm. ”Det har været sjovt at prøve at arbejde på denne måde. Filmarbejde er normalt et meget mere planlagt og langstrakt forløb, men her er vi nødt til at tage nogle hurtige beslutninger”. Sammen med hendes medstuderende Ella, har hun skrevet manus og været instruktørassistent på filmene og man kan se glæden og engagementet i hendes øjne, når hun fortæller om forløbet.
Skolen råder bl.a. over et studie, green screen og redigeringslokaler. ”Vi har rigtig meget udstyr og har lige fået et nyt fedt kamera, så vi har rigtig gode forhold”, siger Asta og fortæller videre, at der er god mulighed for, at man kan komme til at prøve kræfter med alle filmfunktionerne i løbet af uddannelsen.


Dommer i filmkonkurrence – en lærerig opgave

Asta er blevet udvalgt til at være dommer i filmkonkurrencen Edit24. Igennem den seneste periode har hun i de indledende runder set op mod 75 film lavet af fynske folkeskoleelever. Og den 1. april skal den endelige vinder findes ved et finalearrangement i Scala i Svendborg – og så skal det fine tøj frem!
”Det har været en læringsproces for mig at være dommer. Man får sat virkelighed på teorierne og ser hvad der fungerer og hvad der slet ikke fungerer. Vi ser ind imellem nogle ekstremt kreative tilgange. Skoleeleverne har jo ikke den samme grundlæggende filmviden at gå ud fra og derfor trodser de ind imellem reglerne – og det er lærerigt og sjovt at se”, fortæller Asta. Hun håber, at konkurrencen vil være med til at motivere og inspirere elever i folkeskolen. ”Jeg kom selv først i gang som 19-årig, men ville da rigtig gerne have været i gang noget tidligere”.


Bruger også fritiden på film

Fritiden bliver også brugt på film. Asta deltager efter skoletid på forløbet ”Klar til Film” som også foregår i Faaborg. Det er frivilligt at deltage - og det er gratis. Undervisningen på Klar til film er mere praktisk orienteret – modsat Film-medie hf hvor der også fokuseres meget på teori og teknik.
Hjemme i lejligheden fylder filminteressen også meget. ”Jeg ser rigtig mange TV-serier – det er min store passion. Jeg kigger på karaktererne – og kigger efter om der er noget originalt. Og så kan jeg godt gå lidt amok over Oscar-uddelingen”, siger Asta med et smil.


Uddannelsen har klargjort, hvad jeg gerne vil arbejde med!

I fremtiden vil Asta gerne læse medievidenskab på universitetet. Hun brænder særligt for at skrive manuskripter, at udvikle en historie og få skabt nogle spændende karakterer. ”Film-medie hf’en forbedrer helt sikkert mine kundskaber i forhold til min videre uddannelse. Jeg kommer med noget og har en grundlæggende viden. Og så er det bare fedt at uddannelsen har klargjort, at film er det jeg gerne vil lave meget mere af”.

onsdag den 16. marts 2016

Hf med et twist

Hf findes i mange former og størrelser
- så det er nemt at finde én, der passer til dig


HF & VUC FYN tilbyder...

Film-medie hf

Film-medie hf er et forløb i Faaborg baseret på hf-enkeltfag med særlig fokus på film og medier, så du bagefter kan søge ind på videregående medieuddannelser.
Studiet i Faaborg var det rigtige valg for Morten Olsen, og sammen med sin gruppe vandt Morten 'Fynske Filmfortællingers pris' på 100.000 kr. til produktionen af kortfilmen ”Udgang”, som Morten både var manuskriptforfatter til og instruktørassistent på. Læs hans historie her

Hf Adventure

Rykker det for at komme ud på din mountainbike, når du sidder i skolen? Savner du at mærke pulsen og vinden i håret, prøve kræfter med træklatring eller at konkurrere i et adventure race? Så er en Hf Adventure i Nyborg måske noget for dig. Se et eksempel på undervisningen her

Hf for ordblinde

Hf for ordblinde giver dig en fuld hf-eksamen og giver dig adgang til en videregående uddannelse. Du modtager specialiseret ordblindeundervisning, hvor der arbejdes med læseteknik, skrivning og anden stavetræning, og du får it-instruktion. Hf for ordblinde findes på flere af vores afdelinger.
Se Sofie fortælle om sine erfaringer med Hf for ordblinde

Hf for talblinde

hf for talblinde i Nyborg kan du tage en adgangsgivende eksamen, som gennemføres med særlig støtte. Mennesker med talblindhed har det svært med dagligdagens matematik og de har problemer med matematik i skolen. Man regner med, at mellem 3 og 6 procent af befolkningen lider af talblindhed.
Test dig selv her

Hf-søfart

Hf-søfart er en tre-årig uddannelse, hvor du veksler mellem teori og praksis – og mellem gymnasiale og maritime fag. Med hf-søfart får du både en hel hf-eksamen og første modul af skibsofficersuddannelsen samt en uddannelse som skibsassistent. Uddannelsen foregår i Svendborg og på Ærø i samarbejde med henholdsvis Svendborg Søfartsskole og Marstal Navigationsskole.

2-årig hf 

Vi tilbyder også mange forskellige fagpakker på 2-årig hf. Pakkerne har fokus på forskellige retninger, så du får en hf-eksamen, der er tilpasset dine behov og interesser. VI har 2-årig hf i Odense, Glamsbjerg og på Ærø. Se de mange linjer her

Hf på andre måder

  • Du kan selv sammensætte dine fag og sammenstykke en fuld hf af enkeltfag.
  • Du kan tage en 1-årig fagpakke, der er rettet mod den uddannelse, du gerne vil have
tirsdag den 8. marts 2016

Det giver frihed at kunne selv

Det er faktisk okay at gå i skole - men det havde været nemmere, hvis jeg kunne læse...


Man er jo ikke dum
- Mange af mine lærere og kammerater fra skoletiden er helt sikkert overraskede over, at jeg har det job, jeg har i dag. De havde aldrig forestillet sig, at jeg kunne klare et job, hvor man også skal læse og skrive. Men man er jo ikke dum, bare fordi man er ordblind.
Bemærkningen kommer fra Kim Vendelbo Skarnvad Hoe, uddannet asfaltør og formand i Asfalt Syd.

Kim Vendelbo Skarnvad Hoe opfrisker hver vinter sine kompetencer

Uddannelse gav mod på mere

Skolen havde ikke hans interesse som barn, og han forlod den uden at have lært at læse eller skrive, så andre kunne forstå det. Som 25-årig besluttede han sig dog for at få en uddannelse, og valgte at blive vejasfaltør.
- Der fandt jeg ud af, det faktisk var okay at gå i skole. Men det havde været nemmere, hvis jeg kunne læse.
Uddannelsen gav Kim mod på at lære mere. Det var dog først under en langtidssygemelding, at han for alvor kom i gang med at lære at læse, da han blev kursist på et ordblinde-forløb på HF & VUC FYN, hvor han fik undervisning, der var skræddersyet til ordblinde.
Kim har nu i to vintre haft fri fra arbejde, for at vende tilbage til skolearbejdet på HF & VUC FYN i Middelfart og dygtiggøre sig yderligere.

Arbejdsdagen blev lettere

Kim har under sit ordblinde-forløb fået bevilget IT-hjælpemidler, der gør dagligdagen lidt lettere – dels en IT-rygsæk og programmer, som kan indlæses på pc og mobiltelefon, så hjælpen altid er lige ved hånden.- Ved at sætte et USB stik i min pc kan jeg få den tekst læst op, som jeg markerer. Jeg har også en scannerpen, som gør, at jeg kan scanne en tekst ind på fx en ordreseddel og få den læst højt.
Nu kan jeg bedre følge med i, hvad der sker, både i lokalområdet, derhjemme og på arbejdet. Jeg fanger hurtigere essensen i en tekst og bruger mindre tid på at gætte, hvad der mon står, som jeg gjorde før, hvor jeg indimellem bad mine folk om hjælp til at læse, fortæller Kim.

- Andre vil som regel gerne hjælpe med at læse højt, men det giver en frihed at kunne selv!


Gode apps til ordblinde

Dragon Dictation (iphone + ipad)
Dictus (Android + pc)
Mobile112 (Android + tablets)
Into Words (iPad)

tirsdag den 1. marts 2016

Fra slagteri til ejendomsmægler

For 39-årige Jane Lykke Jensen blev lukningen af Tulip i Faaborg starten på en uddannelse til ejendomsmægler


Af journalist Hans Havgaard Hansen
Gennem livet har Jane Lykke Jensen lært at se afslutninger som starten på noget nyt. Og den indstilling holdt også stik for Jane, da hun mistede sit arbejde på Tulip. I dag tager hun fag på HF & VUC FYN sideløbende med et halvtidsjob hos Home. Og i august 2016 er hun klar til at starte sin uddannelse til ejendomsmægler.

Har du overvejet at blive ejendomsmægler?

Jane Lykke Jensen blev paf, da hendes triathlon-makker, Claus, spurgte om ikke det var en mulighed, når hun mistede sit job på Tulip i Faaborg.
Hun var jo uddannet i en møbelbutik, havde kørt som sælger i en årrække og var så skiftet til at fremstille sovser på Tulip i Faaborg for at få livet med små børn til at hænge sammen.
Men hvorfor ikke blive ejendomsmægler, tænkte hun og begyndte at gå ind i mere seriøse overvejelser omkring et nyt karriereskift.

Hf og arbejde på halv tid

Jane starter sin nye uddannelse på Erhvervsakademi Lillebælt i august 2016.
Indtil da er hun ansat på deltid hos ejendomsmæglerkæden Home i Faaborg, mens hun læser dansk, matematik, samfundsfag, psykologi og dramatik på HF & VUC FYN – fag som skal forberede hende til uddannelsen på Erhvervsakademiet.

Mange følelser involveret

Hun nyder arbejdet – foreløbig som ejendomsmæglerassistent – nyder at få to ender til at nå sammen og skabe en handel, som begge parter er glade for.
- Der er mange følelser involveret i køb og salg af folks hjem, og det er med til at gøre arbejdet særligt interessant, fortæller Jane om sit nye arbejde.
Så for Jane skulle lukningen af Tulip i Faaborg vise sig at være et klart signal til endnu et karriereskift – et skift hun er blevet meget tilfreds med – og glad for.