torsdag den 7. september 2017

6 gode råd til bedre studievanerKursusåret er godt i gang, og du er sikkert allerede nu ved at komme godt ind i din daglige rutine med undervisning, lektielæsning og alle de mange andre ting, der skal presses ind i en travl hverdag. Det kan være svært at få tid til det hele, og man mister let overblikket. I en presset hverdag er det derfor vigtigt at have nogle gode studievaner, så du får mest muligt ud af din tid.

Undersøgelser viser samtidig at gode studievaner er afgørende for din trivsel og hjælper dig til at falde til i det nye sociale og faglige miljø på studiet. Derfor, kom godt fra start og skab de gode vaner, inden de dårlige tager over. 

Vi har samlet 6 gode råd, som kan hjælpe dig til bedre studievaner. Lad dig inspirere og afprøv, hvilke der virker for dig.

1. Brug en kalender og skab dig et overblik

En kalender er guld værd for flertallet af os, der ikke har en klæbehjerne, og du har sikkert en kalender på din mobil eller din tablet. Er du ikke så begejstret for kalenderplanlægning, kan du med fordel lave aftaler med dig selv, der kan skabe en ramme for din hverdag. Det er individuelt, hvor og hvornår lektielæsningen passer bedst i hverdagsrutinen, og der er ikke noget rigtigt og forkert tidspunkt. Men det er en god idé at sætte specifikke tidsrum af til lektier, uanset hvornår.

2. Udnyt din tid 

Hvis du har en fritime eller pludselig får aflyst en time, så væn dig til at se den som ekstra tid til lektier frem for ekstra tid til frikvarter. Det kan spare dig for mange af de aftener, hvor du i træthedens desperation kværner den ene energidrik og/eller kop kaffe efter den anden i et naivt forsøg på at gøre din danske stil færdig. Hvis du sørger for at bruge din tid effektivt, så får du mere fritid, mere søvn og bedre karakterer. Og hvem vil ikke gerne have de tre ting?

3. Lav prioriteringslister

Når man har flere lektier og mange afleveringer samtidig, kan man hurtigt miste overblikket. Måske kommer man til at gå i gang med den nemme opgave, man kan overskue, men det er ikke altid hensigtsmæssigt i forhold til den tid, man har til rådighed. Har du meget skolearbejde, kan det være en god idé at opstille en prioriteringsliste. Det kan være fornuftigt at prioritere det, der først skal være færdigt, men der kan også være opgaver, som er vigtigere eller mere krævende end andre.

4. Væn dig til at være aktiv i timerne 

Sæt dig nogle mål for din deltagelse i timerne. Du behøver ikke nødvendigvis at sige noget hvert femte minut, og du behøver heller ikke at nærlæse alt til hver gang, men jo bedre forberedt du er, jo lettere er det at være aktiv og tage del i diskussionen i timerne og gruppearbejdet. Derudover kan det hjælpe at holde sig opdateret ved dagligt at se nyheder og læse lidt avis. Det er ofte rigtig fornuftigt og anvendeligt i relation til de samfundsfaglige fag. Det giver ofte point hos læreren, hvis du kan demonstrere kendskab til relevante begivenheder og eventuelt perspektivere til disse.

5. Kom overspringshandlinger til livs! 

Bliv bevidst om dine overspringshandlinger og find ud af hvilke af dem, der er veldefinerede nyttige pauser og hvilke der bare er dårlige undskyldninger for liiige at snuppe et afsnit af den der nye serie på Netflix i stedet for at læse til historie-timen i morgen. Læs også vores tidligere blogindlæg om overspringshandlinger. Du kan sikkert genkende et par stykker J

6. Alliér dig med dine medkursister

Dine medkursister tumler sikkert med mange af de samme ting, som dig. Lav en studiegruppe og hjælp hinanden med de ting, som I hver især har svært ved. En studiegruppe kan hjælpe dig til at forstå og gennemgå svært stof og til at øve dig på at formidle og diskutere din viden – og så er det bare rart, at have nogle at dele sine oplevelser med - både de gode og de mindre gode.

Læs mere om gode studievaner her:Ingen kommentarer:

Send en kommentar