torsdag den 8. marts 2018

”Jeg ville ikke spilde mit liv med at ligge under dynen og have det dårligt med mig selv”
Efter flere års kamp med svedige håndflader og hjertebanken, der tidligere har stået i vejen for drømmen om en uddannelse, har 29-årige Sanne Larsen nu fået styr på sin angst og er godt i gang med en hf. Den tager hun på HF & VUC FYN i Middelfart, hvor opskriften på succes har vist sig at være en kombination af vejledning og åbenhed omkring problemerne.

Sanne har to gange tidligere forsøgt sig med en uddannelse og har måtte opgive på grund af sin angst, men hun overbevist om at tredje gang er lykkens gang.

”Det handler meget om tid og modenhed, men jeg indså også, at jeg blev nødt til at udfordre mig selv. Man kan jo ikke leve hjemme hele tiden eller arbejde hjemme altid, så jeg var nødt til at komme ud. Jeg tog kontakt til skolen og satte dem ind i min situation og forklarede dem om min angst, og vi fik lagt en plan.”

Vejledning hver uge

Siden hun startede på VUC i Middelfart har Sanne haft en ugentlig samtale med en vejleder, og hun er overbevist om, at det er en del af forklaringen på, hvorfor hun denne gang er lykkedes med sin uddannelse.
”Vi taler om, hvad det er, vi skal holde øje med og hvilke redskaber, jeg kan bruge til at håndtere min angst. Det har været pissegodt at have nogen at tale med, når det går godt og når noget er svært, og man skal have hjælp.”  

Ikke bare et nummer i rækken

Men det er ikke kun den tætte sparring med en vejleder, der har givet Sanne vind i sejlene. På afdelingen i Middelfart kender alle hinanden, og det passer godt til Sannes temperament.

”Det er et rigtig hyggeligt sted. Man er ikke bare et nummer i rækken, og man lærer rimelig hurtigt de andre kursister at kende. Til frokost spiser vi sammen på kryds og tværs og ikke kun sammen med dem, vi har timer med. Det skaber en god atmosfære.”

Med sin vejleders hjælp har Sanne fået fortalt både sine lærere og sine medkursister om de problemer hun af og til oplever med angst. Og Sanne har fået positiv respons på sin åbenhed.

”Det kan være meget grænseoverskridende at gå hen til sin lærer eller hele sin klasse og sige, at man har angst, men det har min vejleder kunne hjælpe mig med. Alle har været meget imødekommende og forstående. Jeg synes, vi er gode til at spørge ind til hinanden, hvis nogen fx har været væk i noget tid. Er det influenza eller er der noget andet galt, så bare kom og sig til. Vi støtter hinanden.”

Kommer angsten i forkøbet

For Sanne er der nogle bestemte ting, der trigger hendes angst. Mange mennesker og bestemte sociale situationer, kombineret med nye omgivelser kan hurtigt virke overvældende.
”Jeg havde svært ved både biologi og kemi i folkeskolen, så jeg frygtede lidt at skulle have de fag igen. Jeg tog en snak med læreren, inden vi startede faget op, fordi jeg havde lidt angst omkring faget. Så vi snakkede om, hvad jeg kunne forvente af faget, og det var rart. Nu synes jeg faktisk, at faget er spændende. Det er virkelig en succesoplevelse, man kan bygge videre på.”

Bidrager til mere åbenhed

Efter Sanne er stået frem med sin angst, føler hun også, at de andre kursister er blevet mere åbne omkring deres problemer. Og hun er i det hele taget glad for at kunne hjælpe andre. Derfor har hun samtidig valgt at dele sine problemer og erfaringer med andre på sin blog.
”Jeg skriver som regel ud fra, hvad jeg har på hjertet fra dag til dag. Jeg skriver både på dage, hvor jeg har det godt, men også på dage, hvor jeg har det rigtig dårligt. ”Jeg er jo ikke terapeut, men jeg taler ud fra hvad der har virket for mig. Mit overordnede budskab er at fortælle andre med angst, at de kan komme videre. Det er derfor, jeg skriver de indlæg, som jeg gør. Hvis der er nogen, der læser det og ser at det kan lade sig gøre at komme ud af det, så er mit mål nået, afslutter Sanne.

Bonusinfo om Sanne
Ud over sin angst blogger Sanne også om bøger. Hun er en passioneret læser af mange genrer, men har primært kastet sin kærlighed på science fiction og young adult fiction. Og hendes blog tæller de første hundrede titler og dertilhørende anmeldelser. Bøgerne hjælper Sanne med at slippe sine bekymringerne fra dagligdagen og transportere sig til et andet univers. Samtidig hun har igennem bøgerne fundet et fællesskab med andre bogbloggere, hvor der ud over bøgerne også er plads til at tale om følelser og privatlivets udfordringer.

Følg Sanne på hendes blog her: : http://www.sannebogorm.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar