torsdag den 1. marts 2018

Kursister finpudser skrivetalentet på forfatterskolenHvordan opbygger man en historie, sammensætter et plot og udvikler et persongalleri? Og hvordan bruger og giver man feedback i skriveprocessen? Det er nogle af de spørgsmål, som kursisterne undersøger på Forfatterskolen.

I år har kursisterne valgt skriveprocessen som tema og har været samlet til en række workshops i løbet af efteråret for at skrive i forskellige genrer og afprøve diverse teknikker samt lære at give og modtage respons.


I januar mødtes kursisterne til en heldagsworkshop med forfatter Helle Højland, som var igangsætter og inspirator i forhold til novelle- og romanskrivning med fokus på persontegning og plot. Og i februar gik det løs igen – denne gang med genren lyrik. Skrivemetoden var af den fingernemme slags, hvor kursisterne blev udstyret med en saks og en stak aviser og fik til opgave at klippe de ord ud, som de ville bruge i deres digte. Freja Hyllegaard i snak med underviser Lislotte Jørgensen
”Man udvikler sig ikke udelukkende med positiv feedback” 

Avis-klipperiet er en god øvelse, der kan hjælpe med at sætte gang i idéerne. Det mener 17-årige Freja Hyllegaard, der i år deltager i Forfatterskolen for første gang. 

”Alle dage er forskellige, når det kommer til at skrive. Nogle gange kommer idéerne først og andre gange skal man sætte sig ned og skrive før idéerne kommer til en.”

Freja ser forfatterskolen som en mulighed for at prøve kræfter med forskellige genrer og arbejde med sin skriveproces. Samtidig bruger hun møderne til at komme ud af sin komfortzone og få respons på sine tekster.

”Jeg kan godt lide at læse højt fra noget, jeg skriver på, hvis jeg sidder fast i teksten. Jeg kan få feedback, og det giver ny inspiration og gør det lettere at komme videre med teksten.” Jeg kan ikke lide, når man udelukkede får positiv feedback, for så udvikler man sig jo ikke.”

”Jeg er ikke bange for at vise mine tekster frem”


For 18-årige Kristian Lange (kaldet Lange), er forfatterskolen en mulighed for prøve sit materiale af og komme ud med et budskab. Som han selv beskriver det, er han glad for at optræde og ser det som en naturlig del af det at skrive.

”Jeg er ikke bange for at vise mine tekster frem. Jeg skriver primært for underholdnings skyld, så at optræde for et publikum er meget naturligt for mig”, fortæller Lange, der gerne vil arbejde inden for teaterverdenen.
Kristian Lange i gang at stykke et digt sammen med udklip fra aviser

Du kan læse et par af Langes tekster sidst i denne artikel eller se ham fremføre sine digte på hans facebookside, Lange’s poesi.

Lange er i øvrigt udgivet med et af sine digte i samlingen "”Danmarks bedste digtsamling”.

Eksempler på kursisternes tekster

Af Freja Hyllegaard


metertykke stråler gennem det sene foråren tanke kredser

smelter cirkler i sneen

fordi vi for alvor troede

at Isager kan blomstre

gror de i stille mørkebrydes havisen

vokser vi ind i sovende snelag

mødet under forårssolen

som lysniveauet stiger

falder vi tilbage til de islommer

vi kom fra
Af Freja Hyllegaardvi civiliserede mennesker

lever størstedelen af vores liv indenfor

i en verden vi selv har skabt

fremfor den vi blev skabt iAf Kristian Lange

Nu går han, endnu engang… efterlader bare mig her… helt alene.

Nu kigger han endnu engang ud af vinduet, vender sig om og flytter så blikket ned på mig med et skævt smil, kærtegner mit skaft, hvorefter han forlader mig…

Nu går han, endnu engang… rundt omkring i vores dejlige hjem, nynner, synger, støver af, løfter mig med et snuptag og placere mig et nyt sted, hvor han efterlader mig, og forlader mig…

Nu kigger han endnu engang ud af vinduet, men noget er anderledes, vender sig sine obligatoriske 180 grader, han kigger på mig, og jeg græder, for han har afsky i sine øjne. Det er ikke mig han afskyr, men behovet for mig. Det eneste tidspunkt han finder mig brugelig, er selvfølgelig når det passer værst muligt.

Nu tager han fat i mig, endnu engang… og med sin enorme kraft svinger han mig rundt, bestemt, og helt uden at spørge om lov. Men jeg nyder det, jeg beskytter ham og er stolt af det, til trods for at det kan gøre ondt at udsætte mig selv på denne måde, men hvad gør man ikke for dem man elsker?

Nu sætter han mig ned igen, endeligt inde i varmen, endeligt er den gode stemning fundet tilbage. Mens jeg slikker min sår og plejer mit selvværd kigger jeg på ham, betragter ham, og håber inderligt, at jeg for altid vil være hans ynglings paraply."Af Kristian Lange

Jeg lever et nåleliv, og folk kan ikke finde mit nåle hul, så de kaster mig bort i en kælder sort som kul, men jeg er robust og vellavet, så hvis du føler dig under begavet.

Så sæt dig ned i mit fællesskab og vi skal finde på noget at lave, du kan betro dig til mig, og jeg kan åbne dit sind for hvordan livet er den største gave.

For du kan tænke du kan gå, noget jeg aldrig nogensinde vil kunne opnå, for jeg er bare en nål, der lever et helt normalt nåleliv, men hvis du ikke lytter til mig, og hvis du ikke makker ret, så sender jeg min private snigmorder efter dig, og giv agt, ude i byen kalder de ham en helvedesknap." Ingen kommentarer:

Send en kommentar